Baròmetre de l'ús del català a Internet Actualització mensual del resum de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC a 30 de novembre del 2013.

Resum de dades destacades:

 • El percentatge global d’ús del català és del 62,85% (mitjà), un 0,14 percentual superior al del mes anterior (62,71%).
 • Hi ha 10 dels 35 sectors analitzats a l’estudi que tenen un percentatge d’ús del català inferior al 50%. N’hi ha 6 que tenen un percentatge del 30 al 50% (baix) i 4 inferior al 30% (molt baix).

Notícies destacades del mes de novembre del 2013:

 • IKEA ha incorporat versió en català a la seva web. Recordem que el març del 2012 la Plataforma per la Llengua i WICCAC vam demanar a IKEA Internacional la versió íntegra en català de la seva web, com ja havíem fet anteriorment a IKEA Montigalà Badalona i Gran Via L’Hospitalet l’octubre del 2007. Des de WICCAC celebrem aquest fet i felicitem a IKEA, ja que la versió en català és bastant completa. Hi hem detectat, però, que a l’accedir als centres de Badalona, Gran Via L’Hospitalet i Sabadell, malgrat redirigir a la versió en català, encara hi surten tots els baners en castellà. Esperem que ben aviat solucionin aquesta anomalia, que sens dubte es tracta d’un error producte dels canvis fets. Una altra anomalia és que la web d’IKEA Mallorca, a la qual s’hi accedeix des d’IKEA Balears / Canàries, només té versions en castellà i anglès, essent com és d’un territori on el català també és llengua pròpia i oficial. Així mateix destaquem que IKEA també ha incorporat versió en euskera i que a la botiga de La Corunya hi surt la informació en gallec. Veure la notícia de la Plataforma per la Llengua sobre el tema.
 • El 58% de les empreses de les 40 fortunes més grans dels Països Catalans no tenen versió en català de les seves webs. Aquestes empreses són les següents: Almirall, Coca Cola Iberian Partners, Grifols, Iberostar Hotels, Melià Hotels, Hotels Barceló, Ebro Foods, Cirsa, Riu Hotels, Celsa, Grup Uralita, Porcelanosa, Lladró, Comsa-Emte, Pronovias, Werfen Group, Epsa Internacional, Chupa Chups i Fiesta Hotels Group. Des de WICCAC esperem que solucionin aquesta anomalia i que incorporin la llengua catalana a les seves webs. Gallina Blanca, que fins fa poc tenia web en català, l’ha renovada i actualment hi surt l’avís “Estem treballant en la traducció del web en català”. La llista de les quaranta fortunes més grans dels Països Catalans l’hem treta del que recentment va publicar l’edició espanyola de la revista Forbes en el seu número del mes de novembre.
 • L’Informe sobre la situació de la llengua catalana del 2012 evidencia que el català avança malgrat l’entorn sociopolític advers i ja supera la xifra dels deu milions de parlants. Aquesta és una de les principals conclusions de l’Informe sobre la situació de la llengua catalana del 2012, elaborat per la Xarxa CRUSCAT de l’IEC, per encàrrec d’Òmnium Cultural i la Plataforma per la Llengua, el sisè que elabora l’Observatori de la Llengua, que es va presentar el passat 13 de novembre en una roda de premsa celebrada en el nou Centre Cultural el Born de Barcelona. A continuació recollim alguns dels aspectes destacats de l’Informe:
  • Es consoliden les dades en l’àmbit internacional que mostren la singularitat de la llengua catalana, com a llengua de demografia mitjana, superant la barrera dels 10 milions de parlants, a pesar de ser una llengua sense un Estat favorable.
  • L’any 2012 se superava la fita dels 10 milions de parlants de català. Concretament, s’estimava que 10,1 milions de persones sabien parlar català, el 72,5% de la població dels territoris de llengua catalana.
  • Els estudis de la Unió Europea realçaven que el català ocupava la 16a posició en nombre de parlants a Europa, amb l’1,6% de la població que el sabia parlar.
  • En conclusió, el català compatibilitza dues dinàmiques oposades: es ratifica com a comunitat lingüística de demografia mitjana i continua patint les dificultats per consolidar-se en el seu propi espai geogràfic.
  • Amb la informació sociolingüística a l’abast, el català se’ns mostra com una llengua mitjana, que ocuparia el lloc setzè de les llengües de l’Europa dels 27 segons el nombre de parlants i la setena en funció dels qui la tenen com a segona o tercera llengua (Eurobaròmetre 2012).

– Conclusions de l’Informe
– Informe sobre la situació de la llengua catalana del 2012

 • El 97,1% de la població adulta entén el català, el 84,3% el sap parlar i el 70,1% el sap escriure, segons l’Informe de Política Lingüística del 2012, presentat el 25 de novembre al Parlament pel conseller de Cultura de la Generalitat, Ferran Mascarell. Altres dades destacades de l’Informe:
  • Continua creixent el nombre de persones que té el català com a llengua habitual; des del 2007 ha crescut en 500.000 persones.
  • Des del 2007, augmenta més de 7,3 punts percentuals la població que utilitza el català a casa, que arriba al 51,1%.
  • Continua creixent el percentatge de lectors de premsa en català, que ja és del 42,2%.
  • El 49% dels internautes ha utilitzat la llengua catalana en els darrers 30 dies, un consum que no ha parat de créixer des del 2007.
  • La Justícia continua essent un àmbit deficitari. L’ús del català a les sentències judicials ha experimentat un decreixement, tant en nombre absolut com en percentatge, des de l’any 2005. L’any 2012 només el 12,7% de les sentències es van fer en català.

Informe de Política Lingüística del 2012

 • El tancament de la RTVV, un nou atac al català. El tancament de la ràdio i televisió públiques valencianes suposa la fi de les retransmissions en llengua catalana al País Valencià i un nou atac a la llengua catalana en un dels territoris on es troba en una situació més feble. Des de WICCAC expressem el nostre més ferm rebuig a aquesta greu decisió presa pel govern del Partit Popular.

Altres notícies del mes de novembre:

Enllaços del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC: