Actualització mensual del resum de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC a 31 de març del 2023.

Resum de dades destacades:

 • El percentatge global d’ús del català és del 66,42% (alt), 0,03 punts percentuals superior al del mes anterior (66,39%).
 • Hi ha 10 dels 35 sectors analitzats a l’estudi que tenen un percentatge d’ús del català inferior al 50%. N’hi ha 7 que tenen un percentatge del 30 al 50% (baix) i 3 inferior al 30% (molt baix).

Notícies destacades del mes de març del 2023:

 • Presentació de l’Aliança per la presència digital del català. Aquest matí (21-3), a la seu de la Fundació .cat, s’ha presentat l’Aliança per la presència digital del català. La integren Acció Cultural del País Valencià, Amical Wikimedia, Fundació .cat, Institut d’Estudis Catalans, Institut Ramon Llull, Òmnium Cultural, Obra Cultural Balear, Plataforma per la Llengua, Softcatalà i WICCAC, i compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya. Han fet la presentació Genís Roca, president de la Fundació .cat, i el periodista Albert Cuesta, que té les funcions de secretari tècnic, coordinador i portaveu de l’Aliança. En un moment en què la salut del català és una preocupació innegable, garantir la presència que li correspon en el món digital és imprescindible per garantir-ne la supervivència. Per aquest motiu, i davant els diversos reptes en curs, entitats per la promoció i defensa del català s’uneixen per dedicar recursos tècnics, de coneixement i capacitat de mobilització a detectar el problema i contribuir a revertir-lo. Més informació a la notícia de WICCAC i al recull de premsa.
  Aliança per la presència digital del català
  Recull de premsa
 • El català s’incorpora a EzDubs, una aplicació web de doblatge automàtic simultani i en diferit. Plataforma per la Llengua aconsegueix que el català sigui la vuitena llengua en què EzDubs pot generar doblatge amb intel·ligència artificial i la setzena llengua a partir de la qual pot doblar a altres idiomes. La incorporació de la llengua catalana a l’aplicació és un èxit sense precedents en el camp de la intel·ligència artificial i facilitarà que l’idioma es faci servir més als vídeos enregistrats i a les videoconferències de Teams, Zoom i BlueJeans. Plataforma per la Llengua ha aconseguit que l’aplicació EzDubs incorpori el català a les seves llengües de doblatge. Es tracta d’una aplicació web que genera doblatges en directe i en diferit a partir d’intel·ligència artificial, i que imita els timbres de veu de les veus d’origen. Per a l’entitat, haver aconseguit incorporar-hi el català és un èxit sense precedents en el camp de la intel·ligència artificial, un sector en què el català encara té molt camp per córrer, i obre les portes perquè moltes aplicacions presents i futures també estiguin disponibles en català. Més informació a la notícia de Plataforma per la Llengua.
  EzDubs
 • Impulsem l’audiovisual en català amb noves eines per difondre’l i reclamar-lo a les plataformes que l’exclouen. Plataforma per la Llengua impulsa un sistema per reclamar a les plataformes de vídeo sota demanda els doblatges i les subtitulacions existents en català que encara no incorporen, i difondrà els continguts audiovisuals en català que ja es poden trobar a Internet. Aquestes accions, que es fan en col·laboració amb els portals Goitaquèfanara.cat i Desdelsofà.cat, porten per títol #GoitaquèNofan i #PlayAlCatalà, i són algunes de les iniciatives que l’entitat durà a terme gràcies als més de 50.000 euros recaptats amb l’arrodoniment solidari dels supermercats Bonpreu i Esclat. El web de Goitaquèfanara.cat s’amplia per detectar automàticament els doblatges i subtítols en català que les plataformes encara no ofereixen, malgrat que n’existeix la versió, i incentiva els usuaris a reclamar-los a través de les xarxes socials. Amb Desdelsofà.cat, l’entitat difondrà les estrenes i els clàssics disponibles en català, i sensibilitzarà de la importància de triar les versions en català a TikTok i les principals xarxes socials. Més informació a la notícia de Plataforma per la Llengua.
  Goitaquèfanara.cat
  Desdelsofà.cat
 • Nou servei de transcripció d’àudio i vídeo en català. Després d’unes setmanes en proves, Softcatalà presenta oficialment el servei de transcripció d’àudio i vídeo a text. Aquest servei, també anomenat dictat, es troba disponible al web de Softcatalà. Una vegada més, l’associació sense ànim de lucre posa a l’abast del públic catalanoparlant una eina per a facilitar i promoure l’ús del català a l’àmbit digital i tecnològic. Amb aquest nou servei serà més senzill transcriure els fitxers en català d’àudio i vídeo a text, sense necessitat d’eines en altres llengües. Es basa en models lliures de xarxes neuronals entrenades per a processar els fitxers i generar el text corresponent. Més informació a la notícia de Softcatalà.
 • El català supera les 3.000 hores de gravació a Common Voice i ja és la segona llengua amb més minuts enregistrats i validats. El català va superar ahir (28-3) les 3.000 hores de talls de veu enregistrades al repositori digital de Common Voice, i ja es troba a només 200 hores de substituir l’anglès com la llengua amb més hores gravades en aquest projecte impulsat per Mozilla Foundation. El català ja era la segona llengua amb més hores enregistrades des de fa uns mesos i aquest mes també ha superat el ruandès com a segona llengua amb més hores validades. Plataforma per la Llengua celebra l’efemèride i s’implicarà a partir d’ara en la recollida de veus per tal de facilitar que les empreses puguin incorporar el català com a llengua de reconeixement i reproducció de veus en els electrodomèstics i en altres objectes d’ús quotidià amb intel·ligència artificial. Més informació a la notícia de Plataforma per la Llengua.
 • El Govern encarrega a la CCMA impulsar una nova plataforma de continguts en català al món digital. El Govern ha encarregat a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) l’impuls d’una nova plataforma de continguts en català al món digital, que serà gratuïta i adreçada al públic en general i especialment als joves i als infants. Les conselleres de la Presidència, Laura Vilagrà Pons, i de Cultura, Natàlia Garriga, han visualitzat aquest nou projecte en un acte que s’ha celebrat aquest matí (15.3) en un plató de TV3. Aquesta nova OTT de continguts en català tindrà un pressupost de 30 milions d’euros per al 2023 per desenvolupar la plataforma tecnològica i dotar-la de nous continguts. Més informació a la notícia de la Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
 • 51 de les 100 mesures aprovades pel Govern per al foment del català ja estan en execució avançada. El Govern ha fet balanç avui (14-3) de les 100 mesures que va aprovar el mes de novembre passat per garantir el present i el futur del català, l’aranès i la llengua de signes catalana. Una iniciativa que respon a la voluntat del Govern de situar la llengua catalana com una prioritat absoluta de l’Executiu i que es desplega en coordinació amb tots els departaments. Segons l’informe elaborat pel Departament de Cultura, que fa un repàs de totes les accions desenvolupades fins ara, 51 d’aquestes mesures ja estan en marxa. Van des del sector audiovisual fins a l’àmbit de la formació dels treballadors públics o el departament d’Educació i Salut. 44 d’elles es troben en una fase avançada d’execució, com ara les mesures següents, que s’apliquen en diferents àmbits, i que se sumen a la nova gran campanya de llengua que presenta avui el Govern. Més informació a la notícia de la Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
 • “Provem-ho en català. Molt per parlar, molt per viure”, la nova campanya de llengua del Govern. En el marc de les accions de foment de la llengua catalana que està desenvolupant el Govern, el Departament de Cultura presenta avui (14-3) la campanya “Provem-ho en català. Molt per parlar, molt per viure.” La campanya és una de les cent propostes que el president Pere Aragonès va presentar el novembre passat per tal de fomentar l’ús de la llengua. Amb un to alegre i proper, la finalitat d’aquest acció de sensibilització és modificar actituds lingüístiques i incrementar l’ús de la llengua catalana entre la ciutadania. Més informació a la notícia de la Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
 • Consum reforça el control de mercat en serveis bàsics i tanca el 2022 amb 6,4 milions d’euros en sancions. L’Agència Catalana del Consum reforça el control de mercat en serveis bàsics i tanca el 2022 amb 6,4 milions d’euros en sancions, dels quals el 69% correspon a infraccions en aquest àmbit. Aquesta és una de les dades principals que ha donat a conèixer avui (14-3) el secretari d’Empresa i Competitivitat, Albert Castellanos Maduell, acompanyat del director de l’Agència Catalana del Consum, Albert Melià Roset, en la presentació del balanç d’actuacions 2022, que analitza les accions que ha desenvolupat l’organisme en defensa de les persones consumidores en el darrer any. Més informació a la notícia de l’Agència Catalana del Consum.
  Roda de premsa Balanç actuacions any 2022 (PDF 2 MB)
 • Cap a una nova plataforma de continguts en català al món digital. Aquest matí (15-3), just un any després de la presa de possessió del nou Consell de Govern de la CCMA, s’ha presentat el projecte de la nova plataforma de continguts en català de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, en un acte al plató 1 de les instal·lacions de Sant Joan Despí. La CCMA ha rebut l’encàrrec del govern d’impulsar, en el marc del nou Pla Estratègic, la nova OTT de continguts en català. Aquest projecte suposarà una inversió per al 2023 de 30 milions d’euros per desenvolupar la plataforma tecnològica i dotar-la de nous continguts, adreçats al públic en general i especialment al juvenil i a l’infantil. L’acte de presentació ha comptat amb la participació de la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà; la consellera de Cultura, Natàlia Garriga; la presidenta de la CCMA, Rosa Romà; la vicepresidenta del Consell de Govern de la CCMA, Àngels Ponsa, i el conseller Lluís Garriga, que han explicat els objectius que es plantegen i el procés que se seguirà per fer realitat la nova plataforma. A la presentació també hi ha assistit la resta de membres del Consell de Govern i de l’equip directiu de la CCMA, així com altres representants del sector audiovisual. Més informació a la notícia de la CCMA.
 • El Govern avança amb la societat civil per resoldre la situació del posicionament del català a Internet. Trobar solucions a la caiguda en el posicionament del català als cercadors d’Internet és una prioritat per al Govern, que durant el MWC ja va establir contactes amb interlocutors qualificats de diverses empreses líders del sector per tractar aquest tema. Per abordar-ho ha apostat per un treball conjunt intensiu amb les entitats de la societat civil que treballen per promoure el català en l’entorn digital. El passat febrer va tenir lloc una reunió en què es van establir els termes de la col·laboració entre el Govern i diverses entitats, que s’han constituït en l’Aliança per a la Presència Digital del Català que avui mateix (21-3) ha fet pública una nota sobre la seva composició i full de ruta. Més informació a la notícia de la Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
 • Una seixantena de queixes per discriminació lingüística a la universitat durant el primer quadrimestre del curs 2022-2023. En total hi ha hagut 56 queixes per discriminacions lingüístiques a la universitat durant el primer quadrimestre del curs 2022-2023. La campanya “La universitat, en català!”. Impulsada per Plataforma per la Llengua, el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC), la Federació Nacional d’Estudiants de Catalunya (FNEC) i el Bloc d’Estudiants Agermanats (BEA), va arrencar a l’octubre d’ara fa un any amb l’estrena d’una web per facilitar les denúncies, i tenia el compromís d’informar cada quadrimestre de l’evolució de les vulneracions i de la situació de la llengua a les universitats catalanes, valencianes i balears. A través d’un formulari web, amb un tràmit de menys de cinc minuts, els estudiants poden fer arribar les denúncies i l’entitat les gestiona i les fa arribar al servei de queixes de la universitat. Més informació a la notícia de Plataforma per la Llengua.
  Campanya ‘La universitat, en català!’
 • Presentem al·legacions contra la proposta per reduir el català en els graus de magisteri i denunciem la resposta del Govern espanyol. El dijous 16 de març Plataforma per la Llengua va presentar al·legacions perquè es retiressin les dues ordres ministerials proposades pel Ministeri d’Universitats espanyol que pretenen reduir de manera important els crèdits de llengua catalana dels graus d’Educació Infantil i Primària. En concret, l’entitat va presentar les al·legacions a través de les delegacions de Catalunya, el País Valencià i les Illes Balears i en va presentar per a cadascuna de les dues ordres ministerials, de manera que en va acabar presentant sis amb el mateix redactat. Ara, l’entitat denuncia que el Ministeri d’Universitats ha respost dos dels correus de les al·legacions indicant que els elimina sense haver-los llegit. Més informació a la notícia de Plataforma per la Llengua.
 • 800 centres educatius es comprometen a engegar accions concretes per potenciar l’ús del català. El conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, ha encapçalat aquesta tarda (28-3) la presentació del pla ‘Activem-nos pel català’, un acte en què 800 centres educatius s’han compromès a engegar accions concretes per potenciar l’ús del català. A partir d’aquí, cada any 700 centres se sumaran a aquesta estratègia d’acceleració de l’ús del català, 100 dels quals de forma intensiva en el programa ULAE (Usos Lingüístics a l’Entorn Escolar). El conseller d’Educació ha resumit el propòsit de l’acte: “Cal conjurar-nos i passar a l’acció per incrementar l’ús del català als centres educatius. Identifiquem bones pràctiques, les compartim i fem un acompanyament amb finançament econòmic”. Gonzàlez-Cambray ha agraït als docents la seva implicació en la defensa del català a l’entorn escolar: “Els 1.300 assistents demostren el compromís dels nostres mestres amb el català”. Més informació a la notícia de la Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
 • Els governs de les Illes Balears, País Valencià, Catalunya, País Basc, Navarra i Galícia reclamen a les plataformes audiovisuals una major oferta en llengües pròpies oficials. Els membres de la comissió de seguiment del Protocol de col·laboració en matèria de política lingüística, format pels màxims responsables dels governs de les Illes Balears, País Valencià, Catalunya, País Basc, Navarra i Galícia, s’han reunit aquest matí (28-3) a Palma. La comissió de seguiment del Protocol ha acordat dirigir un escrit a les principals plataformes de contingut audiovisual per traslladar-los la importància que existeixi una oferta suficient de productes doblats o subtitulats en les llengües pròpies oficials dels territoris que representen. Els integrants de la comissió han recalcat la importància del sector audiovisual i han reconegut els avanços recents en aquest terreny. Els governs intensificaran els contactes amb cadascuna d’elles per reforçar la seva aposta per la diversitat lingüística. Més informació a la notícia de la Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Altres notícies del mes de març del 2023:

 • Promovem una aliança d’entitats per incrementar la presència del català a Internet (Plataforma per la Llengua, 21-3-2023)
  L’Aliança per la presència digital del català, presentada aquest matí, la impulsen Plataforma per la Llengua i nou entitats més, i té el suport de la Generalitat de Catalunya.
  L’objectiu de l’Aliança és promoure la presència de la llengua catalana en els diversos àmbits del món digital i combatre la pèrdua de rellevància dels resultats en català a les cerques web.
 • Denunciam que els ajuts del Govern de les Illes Balears als festivals de música obliden la música en català (Plataforma per la Llengua, 23-3-2023)
  L’entitat reclama a l’Institut d’Estudis Baleàrics que obligui els organitzadors de festivals de música a programar un 50 % de música en català per acollir-se a les subvencions, tal com va prometre el PSIB.
  L’ONG del català estarà atenta a la publicació de les bases de les subvencions de la resta d’administracions a empreses organitzadores de festivals per a veure si també exclouen el requisit d’oferir música en català.
 • Signem un acord amb els Dracs Catalans per impulsar el català al club de rugbi a 13 de Perpinyà (Plataforma per la Llengua, 20-3-2023)
  El president de Plataforma per la Llengua, Òscar Escuder, i el president dels Dracs Catalans, Bernat Guasch, han firmat el conveni aquest dissabte passat, 18 de març, després del partit contra el Hull Kingston Rover.
  L’acord entre totes dues entitats estableix que es difondrà música en català durant els partits, que els missatges escrits i projectats del club es traduiran al català, que el web tindrà versió en català, que s’organitzarà un partit “de la catalanitat” i que es farà formació als jugadors.
 • La nova plataforma d’anime que sí aposta pel català (Racó Català, 23-3-2023)
  La distribuïdora catalana Selecta Visión ha estrenat la seva pròpia plataforma, Anime Boxl, i compta amb títols doblats al català com ‘Inuyasha’, ‘Conan, el nen del futur’, i ‘Ranma ½.
 • “Provem-ho”: la Queta torna timideta (Ot Bou Costa a VilaWeb, 15-3-2023)
  La nova campanya de foment del català de la Generalitat vol recuperar l’esperit alegre i jovial de les velles campanyes del tripartit, en què el català encara es podia celebrar com si no hi hagués conflicte.
  El govern recupera la Queta i l’actualitza en la nova campanya per a incrementar l’ús del català.
 • La tecnologia del MWC també parla en català (Aida Corón a MetaData, 2-3-2023)
  Les experiències immersives que acosten el món digital i el real, robots aplicats al sector sanitari o plantes que generen energia són algunes de les propostes de les empreses del territori.