Actualització mensual del resum de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC a 31 de març del 2023.

Resum de dades destacades:

 • El percentatge global d’ús del català és del 66,42% (alt), 0,03 punts percentuals superior al del mes anterior (66,39%).
 • Hi ha 10 dels 35 sectors analitzats a l’estudi que tenen un percentatge d’ús del català inferior al 50%. N’hi ha 7 que tenen un percentatge del 30 al 50% (baix) i 3 inferior al 30% (molt baix).

Notícies destacades del mes de març del 2023:

 • Presentació de l’Aliança per la presència digital del català. Aquest matí (21-3), a la seu de la Fundació .cat, s’ha presentat l’Aliança per la presència digital del català. La integren Acció Cultural del País Valencià, Amical Wikimedia, Fundació .cat, Institut d’Estudis Catalans, Institut Ramon Llull, Òmnium Cultural, Obra Cultural Balear, Plataforma per la Llengua, Softcatalà i WICCAC, i compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya. Han fet la presentació Genís Roca, president de la Fundació .cat, i el periodista Albert Cuesta, que té les funcions de secretari tècnic, coordinador i portaveu de l’Aliança. En un moment en què la salut del català és una preocupació innegable, garantir la presència que li correspon en el món digital és imprescindible per garantir-ne la supervivència. Per aquest motiu, i davant els diversos reptes en curs, entitats per la promoció i defensa del català s’uneixen per dedicar recursos tècnics, de coneixement i capacitat de mobilització a detectar el problema i contribuir a revertir-lo. Més informació a la notícia de WICCAC i al recull de premsa.
  Aliança per la presència digital del català
  Recull de premsa
 • El català s’incorpora a EzDubs, una aplicació web de doblatge automàtic simultani i en diferit. Plataforma per la Llengua aconsegueix que el català sigui la vuitena llengua en què EzDubs pot generar doblatge amb intel·ligència artificial i la setzena llengua a partir de la qual pot doblar a altres idiomes. La incorporació de la llengua catalana a l’aplicació és un èxit sense precedents en el camp de la intel·ligència artificial i facilitarà que l’idioma es faci servir més als vídeos enregistrats i a les videoconferències de Teams, Zoom i BlueJeans. Plataforma per la Llengua ha aconseguit que l’aplicació EzDubs incorpori el català a les seves llengües de doblatge. Es tracta d’una aplicació web que genera doblatges en directe i en diferit a partir d’intel·ligència artificial, i que imita els timbres de veu de les veus d’origen. Per a l’entitat, haver aconseguit incorporar-hi el català és un èxit sense precedents en el camp de la intel·ligència artificial, un sector en què el català encara té molt camp per córrer, i obre les portes perquè moltes aplicacions presents i futures també estiguin disponibles en català. Més informació a la notícia de Plataforma per la Llengua.
  EzDubs
 • Impulsem l’audiovisual en català amb noves eines per difondre’l i reclamar-lo a les plataformes que l’exclouen. Plataforma per la Llengua impulsa un sistema per reclamar a les plataformes de vídeo sota demanda els doblatges i les subtitulacions existents en català que encara no incorporen, i difondrà els continguts audiovisuals en català que ja es poden trobar a Internet. Aquestes accions, que es fan en col·laboració amb els portals Goitaquèfanara.cat i Desdelsofà.cat, porten per títol #GoitaquèNofan i #PlayAlCatalà, i són algunes de les iniciatives que l’entitat durà a terme gràcies als més de 50.000 euros recaptats amb l’arrodoniment solidari dels supermercats Bonpreu i Esclat. El web de Goitaquèfanara.cat s’amplia per detectar automàticament els doblatges i subtítols en català que les plataformes encara no ofereixen, malgrat que n’existeix la versió, i incentiva els usuaris a reclamar-los a través de les xarxes socials. Amb Desdelsofà.cat, l’entitat difondrà les estrenes i els clàssics disponibles en català, i sensibilitzarà de la importància de triar les versions en català a TikTok i les principals xarxes socials. Més informació a la notícia de Plataforma per la Llengua.
  Goitaquèfanara.cat
  Desdelsofà.cat
 • Nou servei de transcripció d’àudio i vídeo en català. Després d’unes setmanes en proves, Softcatalà presenta oficialment el servei de transcripció d’àudio i vídeo a text. Aquest servei, també anomenat dictat, es troba disponible al web de Softcatalà. Una vegada més, l’associació sense ànim de lucre posa a l’abast del públic catalanoparlant una eina per a facilitar i promoure l’ús del català a l’àmbit digital i tecnològic. Amb aquest nou servei serà més senzill transcriure els fitxers en català d’àudio i vídeo a text, sense necessitat d’eines en altres llengües. Es basa en models lliures de xarxes neuronals entrenades per a processar els fitxers i generar el text corresponent. Més informació a la notícia de Softcatalà.
 • El català supera les 3.000 hores de gravació a Common Voice i ja és la segona llengua amb més minuts enregistrats i validats. El català va superar ahir (28-3) les 3.000 hores de talls de veu enregistrades al repositori digital de Common Voice, i ja es troba a només 200 hores de substituir l’anglès com la llengua amb més hores gravades en aquest projecte impulsat per Mozilla Foundation. El català ja era la segona llengua amb més hores enregistrades des de fa uns mesos i aquest mes també ha superat el ruandès com a segona llengua amb més hores validades. Plataforma per la Llengua celebra l’efemèride i s’implicarà a partir d’ara en la recollida de veus per tal de facilitar que les empreses puguin incorporar el català com a llengua de reconeixement i reproducció de veus en els electrodomèstics i en altres objectes d’ús quotidià amb intel·ligència artificial. Més informació a la notícia de Plataforma per la Llengua.
 • El Govern encarrega a la CCMA impulsar una nova plataforma de continguts en català al món digital. El Govern ha encarregat a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) l’impuls d’una nova plataforma de continguts en català al món digital, que serà gratuïta i adreçada al públic en general i especialment als joves i als infants. Les conselleres de la Presidència, Laura Vilagrà Pons, i de Cultura, Natàlia Garriga, han visualitzat aquest nou projecte en un acte que s’ha celebrat aquest matí (15.3) en un plató de TV3. Aquesta nova OTT de continguts en català tindrà un pressupost de 30 milions d’euros per al 2023 per desenvolupar la plataforma tecnològica i dotar-la de nous continguts. Més informació a la notícia de la Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
 • 51 de les 100 mesures aprovades pel Govern per al foment del català ja estan en execució avançada. El Govern ha fet balanç avui (14-3) de les 100 mesures que va aprovar el mes de novembre passat per garantir el present i el futur del català, l’aranès i la llengua de signes catalana. Una iniciativa que respon a la voluntat del Govern de situar la llengua catalana com una prioritat absoluta de l’Executiu i que es desplega en coordinació amb tots els departaments. Segons l’informe elaborat pel Departament de Cultura, que fa un repàs de totes les accions desenvolupades fins ara, 51 d’aquestes mesures ja estan en marxa. Van des del sector audiovisual fins a l’àmbit de la formació dels treballadors públics o el departament d’Educació i Salut. 44 d’elles es troben en una fase avançada d’execució, com ara les mesures següents, que s’apliquen en diferents àmbits, i que se sumen a la nova gran campanya de llengua que presenta avui el Govern. Més informació a la notícia de la Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
 • “Provem-ho en català. Molt per parlar, molt per viure”, la nova campanya de llengua del Govern. En el marc de les accions de foment de la llengua catalana que està desenvolupant el Govern, el Departament de Cultura presenta avui (14-3) la campanya “Provem-ho en català. Molt per parlar, molt per viure.” La campanya és una de les cent propostes que el president Pere Aragonès va presentar el novembre passat per tal de fomentar l’